Likdoorn

 
Bij een likdoorn (cq. eksteroog) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt in het omringende weefsel. De oorzaak is vaak verkeerd of te nauw schoeisel en de likdoorn treedt op waar extra wrijving plaats vindt.
 
Soorten likdoorns
 
Er zijn verschillende soorten likdoorns:
  • Gewone likdoorn, deze komt het meeste voor en zit  ergens op de voetzool of boven op de voet, op de tenen.
  • Weke likdoorn, deze bevindt zich tussen de tenen en is vooral pijnlijk omdat er op deze plek constante druk op de likdoorn wordt uitgeoefend.
  • (Neuro) vasculaire likdoorn, deze is het meest pijnlijk omdat de likdoorn drukt op een zenuw.
  • Zaad likdoorn, deze is nauwelijks of niet voelbaar en       hiervan ondervindt men nauwelijks last.
 
Oorzaken van een likdoorn
 
Likdoorns ontstaan meestal door wrijving en druk op plekken waar dit niet zou moeten zijn. Vrijwel altijd is de oorzaak slecht of knellend schoeisel. Het dragen van goede schoenen is dus de beste manier om likdoorns te voorkomen. Zodra je irritatie voelt ontstaan is het zaak om van schoenen te wisselen. Aangezien vrouwen relatief vaak te nauwe schoenen dragen hebben zij vaker last van likdoorns dan mannen.
Een afwijking in de stand van de voeten kan ook likdoorns veroorzaken. De standsafwijking veroorzaakt namelijk vaak druk in de schoenen op onverwachte plekken, waardoor de likdoorn ontstaat.
Tenslotte is ook overgewicht een veel voorkomende oorzaak van likdoorns.
 
 
Behandeling
 
U kunt uitstekend bij medisch pedicure praktijk Petra terecht voor een behandeling aan uw likdoorn(s). De behandeling is pijnloos en cliënten zijn na een behandeling opgelucht dat ze weer heerlijk kunnen lopen.
Likdoorns door standsafwijkingen van de voet behandel ik vaak in combinatie met een specialist (bijv. podotherapeut) die steunzolen op maat kan maken om de standsafwijking te corrigeren.